Wijnbar in Haarlem

Een wijnbar is precies wat het woord zegt: een bar waar men van alles en nog wat kan drinken (en vaak ook wat kan eten) maar waar het voornamelijk om de wijn gaat. Waar veel kroegen zichzelf graag presenteren met een enorm aanbod van bieren die men importeert uit alle hoeken van de wereld, geldt dat voor een wijnbar de voorraad en het aanbod wijn enorm is en wijnen worden vanuit verschillende goede wijnlanden geïmporteerd.

Sommige wijnbars hebben een kleine of een wat uitgebreide menukaart maar men kan er doorgaans niet terecht voor bijvoorbeeld een drie gangen menu. Daarvoor moet je echt bij een restaurant zijn. Bij een wijnbar draait het om het (vaak samen) genieten en proeven van nieuwe wijnen onder het genot van een hapje dat aansluit bij de wijn die men heeft gekozen.

Wijn proeverijen in Haarlem

Een wijnproeverij doet erg denken aan het idee van een wijnbar en de meeste wijnbars in Haarlem laten zich ook uitstekend gebruiken voor gelegenheden waar wijnproeverij centraal staat. Meestal gebeurd dit naar aanleiding van een promotie van een wijnleverancier of in combinatie met bijvoorbeeld een lezing of presentatie van een culturele gebeurtenis.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wijn proeven is een specifieke kunst die je niet zomaar in de vingers hebt en bij de verschillende wijnbars in Haarlem kun je de fijne kneepjes van het wijnproeven in de vinger krijgen. Ben je dol op wij en wil je jouw kennis over wijnen en de wijze waarop je wijn het best kunt uitproberen uitbreiden, dan is een bezoek aan een wijnbar een uitstekend begin. De meeste wijnbars in Haarlem bevinden zich in het centrum van de stad en samen organiseren ze soms wijntochten (denk aan een kroegentocht) waarbij deelnemers van de ene naar de andere wijnbar lopen en in elke wijnbar een specifiek soort wijn proeven.

Wijn combineren met een goede maaltijd

Wijn laat zich natuurlijk het best drinken tijdens een goede maaltijd. En daarvoor kun je terecht bij een van de vele restaurants of sterrenrestaurants in Haarlem.

Bij vis drinkt men vaak een witte wijn en wie de voorkeur geeft aan een vleesgerecht zal daar het liefst een rode wijn bij willen drinken. Wie geen idee heeft w elke wijn zich het best bij het soort gerecht laat drinken dat is gekozen, doet er verstandig aan de ober om advies te vragen. Zeker in de betere restaurants zijn er vaak obers die speciale cursussen hebben gevolgd, zodat zij gasten optimaal kunnen adviseren over de selecteren wijn die het restaurant op de kaart heeft staan. Wie in gezelschap drinkt kan ervoor kiezen een fles wijn te bestellen en allemaal hetzelfde te drinken, maar in vrijwel elk restaurant is het ook heel goed mogelijk om wijn pr glas te bestellen. Vaak geldt dat voor de wat duurdere en bijzondere wijnen, het bestellen per glas niet mogelijk is.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Een wjintje drinken op de Haarlemse markt

De Haarlemse markt is waarschijnlijk wel een van de meest gezellige plekjes van de stad. Er is altijd wel wat gte beleven en als er geen speciale evenementen worden georganiseerd, kan met vanaf ee terras gewoon genieten van de bedrijvigheid van de Haarlemmers die op de markt hun dagelijkse werk doen.

Daar een goed glas witte of rode wijn nemen, maakt het allemaal net wat gezelliger en biedt je een beetje het idee dat je op vakantie bent en in een film bent gestapt. Vooral in de zomer- en lentemaanden is een bezoek aan de markt van Haarlem sowieso een activiteiten die zeer is aan te bevelen. Of je er nu heen gaat om een wijntje te drinken of wat goedkope groenten en fruit op de kop te tikken, maar eigenlijk niet uit.

Haarlemmers weten het al: de markt in Haarlem is uniek in z’n soort en iedereen die Haarlem bezoekt moet er een bezoek gebracht hebben. Zak dus lekker onderuit op die terrasstoel, bestel een goed glas wijn, wat borrelnootjes of een kaasplankje en neem een uurtje of twee de tijd om intens te genieten.

Wijn combineren met kleine hapjes

Wie aan wijn denkt, denkt vaak automatisch aan een uitgebreid diner waar men de wijn bij drinkt. Tegenwoordig is het echter ook heel populair om het drinken van een goed glas wijn te combineren met wat kleine hapjes. Denk hierbij aan de bekende tapas of een kaas- en worstplankje.

Een glas wijn combineren met een hartige hapje kan natuurlijk ook heel goed. Met een paar stukjes komkommer, radijs en wat tomaten kom je al een heel eind. Heb je geen zin om dat allemaal zelf te don, dan kun je eens overwegen om een tapasbar binnen te stappen.

Daar vind je vaak tientallen kleine hapjes die speciaal zijn bereid om gecombineerd te worden met een goed glas witte of rode wijn. Je kunt de tapas kopen en mee naar huis nemen om later te gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon met familie, vrienden of collega’s een bezoek brengen aan een tapasbar en de hapjes daar nuttigen. Kleine hapjes combineren met wijn is bijzonder geschikt tijdens kleine feesten en partijen, jubilea of verjaardagen.

Wijn combineren met een bezoek aan het museum

In het Hartje van Haarlem vind men het Tylers museum en vlak daarnaast vind je een van de meest bekende wijnbars in Haarlem. De wijnbar beschikt over een zeer ruim aanbod wijnen vanuit de hele wereld. De wijnbar is ruim opgezet, maar biedt tevens een huiselijke uitstraling, zodat iedereen zich er direct thuis kan voelen.

In de wijnbar zijn natuurlijk verschillende kunstvoorwerpen te zien die het bezoek aan het museum een stukje meer completer maakt. Ben je van plan het Tyler museum te bezoeken, overweeg dan eens om voor je bezoek eerst een een wijntje te pakken in de wijnbar bij het museum. Je komt dan niet alleen even op adem, maar kunt jezelf in stijl voorbereiden op het museumbezoek. Zowel het museum als de wijnbar zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en wie de voorkeur geeft om met de auto naar het museum te reizen, kan gebruik maken van de parkeergarage die op steenworp afstand van het museum en de wijnbar te vinden is.