Tapas in Haarlem

Tapas eten met vrienden, familie of collega’s is een activiteit die door steeds meer mensen wordt ontdekt. De tapasbars schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond en ook in Haarlem zijn er inmiddels door heel de stad een aantal tapasbars te vinden.

Tapas eten is vooral een activiteit waar het samen zijn en samen genieten van eten en drinken centraal staat. De tapasbars zijn hier vaak ook helemaal op ingesteld en in tegenstelling tot een gewone bar, zijn tapasbars vaak wat ruimer opgezet en bieden ze mogelijkheden voor zowel individuele gasten als grote groepen. De tapasbars in het centrum van Haarlem hebben daar, op een enkele uitzondering na, ook een buitenterras waar men tijdens het tapas eten kan genieten van de activiteiten die worden georganiseerd.

Wat zijn tapas?

Tapas, waarvan tapa het enkelvoud is, zijn kleine hapjes die men in combinatie met een glas wijn, sherry of als het echt niet anders kan, een biertje, gegeten worden. Er zijn wel meer dan honderd soorten tapa en de oorsprong van de tapas ligt in Spanje. 

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

De tapas onderscheiden zich in twee verschillende categorieën: warme tapas en koude tapas. De warme worden vaak op een bord gepresenteerd waarbij iedereen zijn of haar eigen tapas op een ord gepresenteerd krijgt. De koude tapas worden vaak gepresenteerd in schalen of borden waarvan iedereen in de groep kan eten.  Tapas kan men eigenlijk de hele dag door eten, met uitzondering van de ochtenden, maar traditioneel wordt de tapas gegeten rond een uur of twee in de middag of na tien uur in de avond.

Waar komt het tapa eten vandaan?

Het eten van tapas is een typisch Spaans gebruik dat vooral in de provincie Andalusië een vast moment van de dag is. Kenmerkend voor het eten van tapa is dat er altijd wat alcohol bij wordt gedronken en in Spanje wordt hiervoor vaak een sherry gepresenteerd.

In Nederland is sherry wat minder gangbaar en kiezen de meeste mensen ervoor om het eten van tapas te combineren met een goed glas wijn of een stevig biertje. Tapas wordt traditioneel op twee momenten van de dag gegeten: in de middag, zo rond de klok van 2 uur, wanneer men in Spanje de siesta houdt en in de avonduren, na 10 uur.

Natuurlijk is dit geen vast gegeven, maar de meeste tapasbars zullen in de ochtenduren niet geopend zijn, aangezien tapa niet gebruikelijk is om in de vroege ochtenduurtjes te gebruiken.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Verrassende tapa gerechten

Zoals aangeven bestaan er tientallen soorten tapas en eigenlijk kun je geen ingrediënt bedenken waar geen tapas mee is gemaakt. Werkelijk alle soorten groente of hartigheden kunnen worden verwerkt in de tapa. In Spanje is men wat kritische op de ingrediënten die gebruikt worden in de tapas dan wij hier in Nederland zijn.

Chef-koks in Spanje vechten daar een ware strijd uit over we de lekkerste en meest unieke tapa kan bedenken, gebaseerd op traditioneel erkende ingrediënten. In Nederlandse tapasbars kun je de traditionele tapa altijd wel terugvinden, maar zijn er ook heel veel zelfbedachte tapa combinatie te vinden. Immers, elke cultuur voegt wel een eigen inbreng toe en dat is ook zeker het geval bij de tapa.

Tapasbars aan het Spaarne

Een van de meest populaire tapasbars die men in Haarlem kan vinden is zonder twijfel de tapasbar aan Het Spaarne. Je vindt er meer dan 100 soorten tapa en die kun je gezellig met familie, vrienden of collega’s zowel binnen aan een grote tafel of buiten op het terras nuttigen.

Deze tapasbar biedt een uniek uitzicht op de rivier Het Spaarne en dat zorgt ervoor dat je een zeer aangename ervaring zult hebben, wanneer je deze tapasbar bezoekt. De bar staat erom bekend dat het regelmatig evenementen en bijeenkomsten organiseert, waar men vervolgens nieuw bedachte tapa introduceert.

zaar vind je de lekkerste tapa

Tapas worden gegeten in combinatie met een goed glas wijn, een sherry of een biertje. De drank die je bij het eten van tapas bestelt, bepaalt ook voor een groot deel de smaak van de tapas.

Het is dus belangrijk dat je bij het kiezen van je drank de juiste tapas bestelt, en dat geldt natuurlijk ook andersom. Een goede ervaring is net zo belangrijk als lekker eten en drinken en die combinatie (de drank en de gekozen locatie) geven je meer het antwoord op de vraag waar je de lekkerste tapa kunt eten. Elke tapasbar zal zijn best doen om gasten van een goede tapaservaring te voorzien en de kwaliteit van de tapasis bij elke bar gegarandeerd.

Tapas eten in de oude binnenstad van Haarlem

Naast de tapasbar die men aan de rivier het Spaarne kan vinden, is er ook een aantal zeer gezellige tapasbars in de binnenstad van Haarlem. Deze bars laten zich makkelijk bezoeken en hebben hun zaak ingericht om zowel kleine groepen als zeer grote groepen te ontvangen.

De meeste tapasbars die je in de binnenstad van Haarlem kunt vinden, hebben een terras waar je vooral in de lente- en zomermaanden kunt genieten van de mensen die voorbij komen en de activiteiten die er op de straten van de Haarlemse binnenstad worden georganiseerd. De drukte is wel iets waar je tegen moet kunnen en wie daar liever niet aan wil, kiest dan bij voorkeur voor een bezoek aan de tapasbar aan Het Spaarne.

Tapas combineren met kunst

Een bijzondere tapasbar is die bij de kunsthal van Haarlem, waar je naast het genieten van een goed glas wijn en keuze hebt uit tientallen soorten tapas, ook kan genieten van verschillende kunstvoorwerpen.

Deze staan in de grootst opgezette tapasbar opgesteld en rondom vind je er de verschillende tafel en hoeken waar je in gezelschap van vrienden of familie kunt genieten van de tapa. Het personeel in deze tapasbar is speciaal opgeleid om gasten van uitgebreid advies te bedienen. Weet je niet goed welke tapa het best aansluiten bij de door jou gekozen wijn, laat je dan zeker even informeren en van advies voorzien door een van de medewerkers van de tapasbar.