Restaurants in Haarlem

Net als in elke andere willekeurige middelgrote stad van Nederland, zijn er ook in Haarlem een zeer groot aantal restaurants te vinden. De meeste restaurants zijn de gehele dag geopend en kunnen je zowel van een stevig ontbijt, een lichte lunch, een bijzondere brunch of een exclusief diner voorzien.

Haarlem kent een select aantal sterrenrestaurants die elk een geheel eigen stijl hebben en hun gerechten op soms zeer bijzondere manieren bereiden en presenteren.

Wie echter geen behoefte heeft aan een maaltijd in luxe, kan echter ook heel goed terecht bij de vele restaurantjes waar maaltijd wat schappelijker geprijsd zijn en waar vaak ook een wat meer uitgebreide menukaart wordt aangeboden.

Uit eten in Haarlem is voor iedereen mogelijk, ongeacht het beschikbare budget. Wel even vooraf reserveren, zodat je zeker bent van een tafel.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Luxe dineren aan het Spaarne

De meeste sterrenrestaurants die men in Haarlem kan vinden, zijn gevestigd aan en rondom het Spaarne. Deze unieke locatie biedt gasten een zeer mooie omgeving om een maaltijd te nuttigen.

In de zomer- en lentemaanden zitten de terrassen van deze sterrenrestaurantjes geheel vol en in in de wintermaanden is het knus vertoeven in de warm gestookte en goed geïsoleerde etablissementen. Sterrenrestaurants bieden vaak een wat kleinere menukaart aan, maar zijn daarentegen wel ingesteld op het bedienen van kwaliteitsmaaltijden aan zeer grote groepen.

Er zijn bij een aantal restaurants zelf aparte zalen te huur voor recepties of feesten en men kan er ook gewoon terecht voor een bijzondere avond, zoals een verjaardag of vrijgezellenparty. Aan het Spaarne zijn echter niet alleen sterrenrestaurants te vinden.

De kleinere restaurantjes, waar het vaak wat voordeliger eten is, doen het heel goed onder de rook van hun grotere broers. Ongeacht of je nu in een luxe restaurant gaat eten of niet, Het Spaarne is een unieke locatie die jouw maaltijd helemaal tot z’n recht doet komen.

Ontbijt, lunch, brunch en diner

Bij de meeste restaurants die er in Haarlem te vinden zijn,kun je op elk moment van de dag terecht. Er zijn een aantal restaurants die zich wat hebben gespecialiseerd en bijvoorbeeld alleen overdag open zijn (en waar men dus niet kan dineren) en restaurants die juist alleen in de avonduren geopend zijn.

Heb je een goed restaurant op het oog, dan is het verstandig om vooraf even contact met het restaurant op te nemen, zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan. Het is dan ook heel handig dat je gelijk even navraagt of het mogelijk is om een tafel te reserveren, dan weet je helemaal zeker dat het allemaal soepel zal verlopen. Vooral restaurantjes in de buurt van de Haarlemse markt richten zich op mensen die overdag werken of naar de markt gaan. Zij bieden kleine warme maaltijden aan, maar zijn in de avonduren gesloten. De meeste restaurants die ’s avonds geopend zijn, kan men vinden aan het Spaarne en aan de rand van de binnenstad.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Bijzonder thema restaurants in Haarlem

Zoals gezegd is er aan restaurants in Haarlem absoluut geen tekort. Dat heeft er mede toe geleid dat veel restaurants zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde keuken, zoals de Japanse of de Italiaanse keuken. Een aantal andere restaurants hebben ervoor gekozen hun restaurant, de menukaart en zelfs de gerechten in een thematische stijl te plaatsen.

Zo zijn er natuurlijk een aantal restaurants die de omgeving van Haarlem als thema hebben gekozen.

Het uniform van de obers, het design van de menukaart en natuurlijk ook het interieur van het restaurants straal puur Hollandse adem uit.

Daarnaast zijn de gerechten op de kaart bijvoorbeeld gebaseerd of gecombineerd met typisch Hollandse gerechten, zoals de stoofpot.

Een bezoek aan dit soort restaurant heeft een net wat hoger vermaakgehalte dan andere restaurants en deze zijn dan ook bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld een feest te organiseren.

Waar let je op bij het bezoek aan een restaurant?

Wie een tafel reserveert bij een restaurant, zal zichzelf vooraf eerst goed hebben laten informeren. Zo wil je natuurlijk weten wat de prijzen van de maaltijden zijn, welke maaltijden er op de kaart staan en of het verplicht is om een tafel te reserveren.

Daarnaast is het wellicht belangrijk dat het restaurant kan voldoen aan wensen die je hebt ten aanzien van allergieën. Mensen die geen vis- of vleesproducten eten,, hebben vaak ook de nodige vragen en de eerste is natuurlijk welke gerechten er geheel zonder vis of vlees zijn bereid. Wie van plan is om met het gezin en jonge kinderen uit eten te gaan, zal bij het restaurant navragen of er kinderstoelen beschikbaar zijn.

Tot slot zorg je er natuurlijk voor dat je recensies van het restaurant hebt gelezen. Immers, gasten die het restaurant eerder hebben bezocht hebben de antwoorden waar jij vaak naar op zoek bent! Let er tot slot op dat het restaurant van je keuze voldoende parkeermogelijkheden heeft. Bezoek je het restaurant met het openbaar vervoer, dan zul je geen enkel probleem hebben om de gelegenheid snel te bereiken. Maar vooral de binnenstad van Haarlem kan soms behoorlijk druk zijn en over geldt dat er betaald moet worden om te kunnen parkeren.

Restaurants in de oude binnenstad van Haarlem

De binnenstad van Haarlem is het bruisend en kloppend hart van de stad. Er gebeurd van alles en er is genoeg te zien. Het spreekt voor zich dat veel goede restaurants zich hebben gevestigd in de binnenstad van Haarlem.

Zo is er bijvoorbeeld het Hofje in het centrum van Haarlem waar je verschillende soorten restaurants kunt vinden. De restaurants, gecombineerd met de unieke ligging en uitstraling van het Hofje staan erom bekend een unieke eetervaring te bieden. Stel je maar eens voor: je bevindt je in de binnenstad van Haarlem maar ziet of hoort geen verkeer en wordt ook niet afgeleid door mensen die zich van hot naar her verplaatsen. In het Hofje kun je de gehele dag terecht. Alle restaurants die zich hier gevestigd hebben, bieden de gehele dag door hun services aan en je kunt er dus zowel in de ochtend, middag als avonduurtjes terecht. Wie gaat dineren in het Hofje, heeft het gemak dat men na het diner direct het nachtleven in de Haarlemse binnenstad kan induiken.