High tea in Haarlem

Gezellig met vrienden, familie of collega’s genieten van een high tea is allang niet meer iets waar we vreemd van opkijken. Ondanks dat de high tea z’n oorsprong heeft in Engeland, hebben we in Holland eigenlijk ook een versie van de high tea.

Denk maar aan het kaas- en worstplankje dat bij veel gezinnen ’s avonds nog steeds regelmatig op tafel wordt gezet.

De high teas kan daarmee ook het best vergeleken worden, al heeft het ontstaan van de high tea een heel ander verloop. Een high-tea wordt in Engeland traditioneel gebruikt aan een hoge tafel waarop de verschillende hapjes worden gepresenteerd.

In Nederland heeft men dat gebruik niet overgenomen en maakt het niet zoveel uit waar je de high-teas gebruikt. Kenmerkend voor een high tea, zowel in Engeland als in Nederland, dat er, in tegenstelling tot de drank die we bij ons kaas- en worstplankje drinken, bij de high-teas altijd thee wordt gedronken.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Bijzondere high tea variaties

Oorspronkelijk is de high tea een gebruik onder de Engelse elite, maar later is dit gebruik vooral door de arbeidersklasse overgenomen en als het ware verfijnd. De high tea bleek een prima manier om na het afsluiten van een werkdag even een kop thee te drinken en de maag te vullen met kleine hapjes. Niet te veel en niet te zwaar want bij thuiskomst stond gewoon het avondmaal op tafel. De basis van high teas is de thee die men drinkt en uiteraard heeft men dan de keuze tussen tientallen soorten en smaken. Daarbij worden kleine hapjes gebruikt, waarbij brood en hartige hapjes in Nederland het meest populair zijn. Veel restaurants hebben van de high teas iets bijzonders gemaakt en zelfs een aparte menukaart voor hun high teas samengesteld.

High tea in een Haarlems restaurant nuttigen

Het Spaarne in Haarlem is wat ons betreft de meest ideale locatie om samen met vrienden, kennissen of collega’s te genieten van een hightea. De omgeving leent zich uitstekend om eens goed tot rust te komen en onder het genot van lekkere hapjes en een kopje thee met elkaar te praten.

De omgeving is rustig en er is niet al te veel afleidend verkeer of geluid. Wie liever een high teas gebruikt in een meer levendige omgeving, kan terecht in de binnenstad van Haarlem, bijvoorbeeld aan de oude markt. Daar is van alles te zien en te beleven. Onze ervaring is dat de kleine restaurantjes die men rondom de oude markt kan vinden, soms zeer verrassende hapjes aanbieden. De aanwezigheid van de markt en alle verse producten die men daar kan verkrijgen, zal hierbij zeker een rol hebben gespeeld.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

De beste tijd voor een high-tea

De high-tea is voortgekomen uit het Engelse gebruik om aan het eind van de middag, zo rond vijf uur, een kop thee te drinken en daar wat bij te eten. Door de Engelsen werd en wordt dit nog steeds de afternoon tea genoemd.

Een high-tea zoals we die nu in Nederland kennen, wordt doorgaan niet rond vijf uur, maar al veel eerder genuttigd.

Veel mensen vervangen de lunch met een high teas, omdat er tegenwoordig zoveel verschillende kleine hapjes beschikbaar zijn, dat men van een high tea toch al behoorlijk vol kan zitten.

Een hightea wordt in de meeste restaurants tussen 14:00 en 17:00 geserveerd en na een uur of vijf bieden restaurants de high teas niet meer aan.

De hapjes die bij de thee worden gebruik, worden doorgaans in de ochtend gemaakt en restaurants proberen natuurlijk de hoeveelheid af te stemmen op het geschatte aantal gasten dat van de high teas gebruik wil maken.

Een hightea in de ochtend komt ook voor, maar in de avonduurtjes is een high tea zeer ongebruikelijk.

Engelse luxe gecombineerd met Hollandse nuchterheid

De oorsprong van de high tea ligt in Engeland, maar inmiddels is deze in Nederland ook al helemaal ingeburgerd. Hierbij hebben we in Holland onze eigen draai gegeven aan de hapjes die bij de high tea worden gebruikt. Alles mag en natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met mensen die liever geen vis, vlees of andere dierlijke producten eten.

De high teas wordt in restaurants vaak geserveerd op de Engelse stijl: aan een dinertafel waarop de thee en alle kleine hapjes worden gezet. Er zijn echter ook veel cafeetjes en barretjes waar je een high tea kunt nemen en daar neemt men het met de etiquette niet zo nauw. Languit op een sofa met de snacks binnen handbereik is daar geen enkel probleem. Een echte high teas wordt genuttigd met hapjes en een kopje thee, maar ook daar zijn de eigenwijze Hollanders wat ruimdenkend in. Wie zin heeft in een sapje, een kop koffie of een een koel flesje bier, mag ook gewoon aan tafel schuiven. Een high teas is vooral bedoeld om gezellig met elkaar samen te zijn, iets te drinken en daar ook een klein hapje bij te eten. Het moet geen strakke belevenis worden en het is ook niet de bedoeling dat de high teas wordt gezien als een complete maaltijd.

Muffins, saucijzenbroodjes en chocola

Een high tea bestaat zoals gezegd uit een pot verse thee die gecombineerd wordt gedronken met een ruim aanbod aan kleine hapjes. Die hapjes zijn heel divers. Populair zijn de minibroodjes, al dan niet met vulling of beleg, maar ook bonbons en kleine saucijzenbroodjes zijn gewilde snacks tijdens de hightea.

Veel restaurants onderscheiden zichzelf met eigen bedachte creaties en dat maakt het voor gasten interessant om de high teas steeds weer in een ander restaurant te nuttigen. Bij vrijwel elk restaurant dat de deuren overdag opent kun je wel terecht voor een hightea en dat hoeft echt niet zo heel veel geld te kosten. Vraag je favoriete restaurant eens welke mogelijkheden er zijn en kijk ook eens op de kaart of er iets staat vermeld over de high tea van het restaurant. Mocht dat niet het geval zijn, schroom dan niet om ernaar te vragen, want veel restaurants hebben voor de high-tea een aparte kaart gemaakt.