Brunch Haarlem

Brunchen is heden ten dage niet meer weg te denken uit onze samenleving. De diversiteit aan maaltijd en de soms afwijkende tijden waarop mensen hun maaltijden gebruiken, doen soms zelfs vermoeden dat we het ontbijt en de lunch definitief vervangen hebben door een langer brunch moment.

Ook de gerechten die we tijdens de lunch en het ontbijt nemen, worden allang niet meer bepaald door wat men traditioneel gewend was te eten.

Tegenwoordig eten we niet zozeer wat we zouden moeten eten, maar vooral wat we willen eten en waarvan we denken dat dit onze gezondheid ten goede komt.

Door de haastige maatschappij waarin we leven, houden we het ontbijt vaak heel kort en nemen we langer de tijd voor de lunch, waarbij we het ontbijt als ware integreren.

En daarmee is een mooie basis gelegd van het begrip ‘brunchen’.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is een brunch precies

Een brunch is een combinatie tussen het ontbijt en de lunch. Belangrijke kenmerken van een brunch zijn onder andere dat, in tegenstelling tot een lunch of ontbijt, een brunch vrijwel altijd in gezelschap wordt genuttigd. De brunch duurt ook veel langer dan een ontbijt of lunch en de gerechetn die we kunnen kiezen zijn allemaal optioneel. Er wordt als het ware een tafel vol gerechten gepresenteerd en daarvan kan steeds een keuze worden gemaakt. Een brunch is dus een combinatie van gerechten die bij het ontbijt en de lunch horen en waaruit gekozen kan worden.

Waar bestaat een echt brunch uit?

Doorgaans bestaat een brunch uit gerechten die men normaliter ook tijdens het ontbijt of de lunch neemt. Brood wordt vrijwel altijd op tafel gezet en in veel gevallen worden er broodjes of croissantjes gepresenteerd.

Voor het beleg kan men denken aan jam, worst, kaas maar ook hartig beleg wordt steeds vaker als vast onderdeel vaneen brunch gepresenteerd. Eigenlijk maakt het allemaal niet zo heel veel uit wat er op tafel komt, zolang het maar geen uitgebreide maaltijd wordt.

Brunchen is vooral ene combinatie van gezellig samen een klein hapje eten en ondertussen genieten van elkaars gezelschap.

Welke gerechten er op tafel worden gezet is eigenlijk minder belangrijk. Het gaat er vooral om dat er wat gegeten en gedronken kan worden en dat mensen met elkaar een praatje kunnen maken.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

De beste tijd voor een brunch

Wat voor het ontbijt en de lunch geldt, geldt ook voor de brunch: er zijn niet echt specifieke tijdstippen om een brunch te starten.

Echter, omdat het begrip brunch een combinatie is van lunch en ontbijt ligt het voor de hand dat een brunch ergens tussen 11 uur in de ochtend en 2 uur in de middag plaatsvindt.

Een brunch kan als vervanger voor het ontbijt en de lunch dienen en daardoor duurt de brunch ook vaak een stuk langer dan een ontbijt of lunch.

Waar komt het brunchen vandaan

Het woord zelf werd aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst beschreven, maar de exacte functie van het brunchen in die tijd is niet geheel duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid had een brunch in die tijd dezelfde functie: een laat ontbijt combineren met een vroege lunch.

Het woord brunch is een samenvoeging van de Engelse woorden lunch en breakfast.

De gerechten die tijdens een brunch worden geserveerd kunnen zowel koude gerechten zijn, zoals brood en salades, maar ook warme gerechten zijn geen probleem, zoals een bijvoorbeeld soep of een omelet.

Brunchen kent, net zoals veel culinaire bijzondere momenten, zijn oorsprong in Engeland en daar is het brunchen, samen met de high tea,  nog populairder dan in Nederland het geval is.

Brunchen in een Haarlems restaurant

In Haarlem kun je bij vrijwel elk restaurant wel een brunch gebruiken. Sommige restaurants hebben hiervoor een special brunchkaart samengesteld, maar de meeste restaurants bieden gewoon de mogelijkheid om tijdens een brunch van zowel de ontbijtkaart als het lunchmenu te kiezen.

Je combineert dan allerlei gerechten en laat deze netjes door het restaurant presenteren. Een klein aantal restaurants staat erom bekend dat ze zeer goede brunches organiseren, welke vak worden aangevuld met een thematisch onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een lezing of een presentatie die wordt gecombineerd met verschillende gerechten. Tijdens de brunch kan men dan niet alleen genieten van het eten, maar is er ook nog eens iets te beleven.

Brunchen aan het Spaarne

Een van de meest favoriete plekje in Haarlem, is zonder uitzondering de rivier Het Spaarne. Hier bevinden zich allerlei restaurantjes en kleine eetgelegenheden waar je uitstekend kunt ontbijten, lunchen en ook kunt brunchenReserveren voor een brunch is niet altijd nodig, maar wie met veel personen aan tafel wil schuiven, doet er wel verstandig aan vooraf even contact op te nemen met het restaurant, zodat men ervoor kan zorgen dat er voldoende producten aanwezig zijn.

Immers er is niets zo vervelend als een karig gevulde brunch tafel waar men om een croissantje of stukje kaas moet vechten. Het Spaarne is vanuit heel Haarlem snel te bereiken, bijvoorbeeld op de fiets of met het openbaar vervoer. Wie liever de auto pak, kan deze parkeren in de parkeerhavens aan de oever van de rivier of de auto in een parkeergarage stallen.

Een brunch thuis laten bezorgen

Brunchen is immens populair en veel verenigingen, stichtingen en ook bedrijven, organiseren regelmatig een brunch voor hun leden of medewerkers. Die brunch kun je doorgaans door elk willekeurig restaurant laten invullen en bezorgen. De mensen van het restaurant zorgen er dan voor dat alle producten beschikbaar zijn en dat deze op een gepast tijdstip worden afgeleverd.

Voor het dekken van de tafels en het inrichten van de brunch ruimte zul je dan wel zelf moeten zorgen. Wil je de brunch helemaal uitbesteden, dan kan dit ook. Hiervoor kun je natuurlijk het restaurant inschakelen en vragen of zij een ruimte beschikbaar willen stellen, maar je kunt ook gewoon een cateringservice inschakelen. Je krijgt dan vooraf een heldere offerte waarop exact vermeld staat wat er tijdens de brunch allemaal wordt aangeboden en de catering zorgt er tevens voor dat de ruimte die men gebruikt voor de brunch, helemaal wordt verzorgd en ingericht.